BB kategóriás jogosítvány
Autós jogsik, Nemzetközi jogosítvány

B kategóriás jogosítvánnyal az alábbi járműveket vezetheted

Segédmotoros kerékpár 50 cm3-ig
Személygépjármű
3,5 tonnánál nem nagyobb “teherautó”
Személygépjármű és vontatmányai
Kerti traktor
Lovasszekér és mindenféle állati erejű érdekes járgányok…

A vezetőülésen kívül még maximum 8 ülés lehet benne.

Életkor: 17 éves kor betöltése előtt 3 hónappal lehet KRESZ vizsgát tenni. Vezetési vizsgát 17 éves kortól.

B kategóriás jogosítványt érintő változások 2021. májusától:

Kibővül a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek köre. 2021 május 23-tól már nehezebb, 4,25 tonnás járművek is vezethetők lesznek B-kategóriás jogosítvánnyal: Az alternatív hajtású autók valamint a mentőautók esetén 4,25 tonnásak is vezethetők lesznek B-kategóriás jogosítvánnyal.

A legalább 2 éves jogosítvánnyal rendelkezők vezethettek eddig is 3,5 tonnás járműveken túl az ilyen járműből és legfeljebb 750 kilogrammos pótkocsiból álló járműszerelvényt (össz: 4,25 tonnát), de jövő májustól az alternatív hajtású modelleknél maga a jármű is lehet legfeljebb 4,25 tonnás, amennyiben a 3,5 tonna feletti többletsúly az alternatív hajtásból ered.

A rendelkezés célja egyértelmű, vagyis az, hogy a kedvezőbb káros anyag kibocsátású alternatív hajtású modelleket választó fuvarozók ne szenvedjenek kárt az alternatív hajtás többlet súlya miatt.

Fontos kiemelni, hogy a fenti változások, ha tetszik könnyítések csak Magyarország területén lesznek érvényesek.

A fentiekből egyértelmű, hogy a változás az átlagembereket nem igazán fogja érinteni, mégis felsoroljuk a pontosság kedvéért a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek 2021 -es körét:

A jogszabályok alapján B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek 2021–ben:

  • a) A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van;
  • b) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg;
  • c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg.
  • segédmotoros kerékpár (50cm3-ig, ideértve a mopedautót is)
  • lassú jármű és pótkocsija
  • kerti traktor
  • állati erővel vont jármű (lovasszekér, és egyéb állati erejű járművek)
  • mezőgazdasági vontató és könnyű pótkocsija
  • belföldön a 3500 kg-ot meghaladó, de 4250 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli olyan jármű is vezethető, amely az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző mentőjárműve. (2021 május 23-tól)
  • legalább két éve érvényes „B” kategóriájú vezetői engedéllyel – amely nem kezdő vezetői engedély – belföldön a 3500 kg-ot meghaladó, de 4250 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli, alternatív üzemanyaggal működő jármű is vezethető, feltéve, hogy – a) 3500 kg feletti tömeg a meghajtó rendszernek az ugyanolyan méretű, külső gyújtású vagy kompressziós gyújtású hagyományos belső égésű motorral ellátott jármű meghajtórendszeréhez viszonyított többlettömegének eredménye, valamint – b) teherbíró kapacitás ugyanezen nem alternatív üzemanyagú járműhöz viszonyítva nem nagyobb. (2021 május 23-tól)

Források:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100326.kor

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/b09159d13b6b45841f1876d5a9346153cf8d1271/megtekintes