Automata váltós jogosítvány: előnyök, hátrányok, GYIK

Legtöbb autósiskolánknál lehetőséged van vezetni tanulni automata váltós autón. Így van ez a nálunk, a Zebrajogsi autósiskolánál is.  Sok kérdés merül fel a tanulók részéről az automata váltós jogosítvány kapcsán, ezért az alábbiakban összefoglaljuk mit kell tudni róla.

Alapvetően akkor célszerű automatán tanulni, ha később kizárólag automata autót tervezel vezetni, mivel az automata korlátozással a B kategóriás jogosítványod csak erre lesz alkalmas. Fontos tudni, hogy a jogosítványt később bármikor kibővítheted manuálisra egy különbözeti vizsgával. Tehát mielőtt belevágsz igazából ezt kell eldöntened. Emellett vannak az automatán való tanulásnak előnyei és hátrányai, amiket érdemes megismerned:

Automata váltós jogosítvány gyakori kérdések

1. Mi az előnye, ha automatán tanulsz vezetni?

A kötelező gyakorlati óraszám az automata váltós autóval tanulók esetében ugyanannyi, mint a hagyományos váltós autóval tanulók esetében (30 óra). A vezetés technikáját manuális váltós autóval elsajátítani azonban általában nehezebb és több időt igényel, mint egy automata váltós kocsival. Egyszerre rengeteg dologra kell figyelni vezetés közben és a hagyományos váltós kocsiknál a kéz és láb munkát összehangolni váltáshoz külön meg kell tanulni és begyakorolni. Ez az automatával jóval egyszerűbb, hisz váltani gyakorlatilag egyszer kell induláskor majd még egyszer érkezéskor, de akkor sem kell hozzá kuplung, ami nagy könnyebbség. Automatával tehát több esély marad arra, hogy a kezdő vezető a forgalomra koncentrálhasson. Összefoglalva: automata váltós autón elvileg könnyebben, hamarabb meg tudsz tanulni vezetni, így előbb lehet jogosítványod. Természetesen mint minden, ez is egyénfüggő.

2. Mi a hátránya, ha automatán tanulsz vezetni?

Az automata váltós jogosítvány hátránya, hogy nem vezethetsz hagyományos váltós autót ezzel a jogosítvánnyal. Ahogy fentebb írtuk, ennek technikáját meg kell tanulni és begyakorolni. Enélkül nem fogsz tudni biztonságosan közlekedni forgalomban. Ezen túl persze árkülönbség is van, ha automata jogosítványt szeretnél, azért általában felárat (átlagosan 5-10%) számolnak fel az autósiskolák, vagyis a gyakorlati óradíj drágább lesz.

3. Drágább automatán tanulni?

A kresz oktatás díja és a kötelező óraszám ugyanaz az automata jogosítvány esetében is, mint a sima B jogosítvány esetében, azonban általában 5-10%-al drágább lehet a gyakorlati órák díja. Az oktatótól függhet, hogy milyen díjjal oktat.

4. Gyorsabban megkapom a jogsimat ha automatán tanulok?

Elvileg könnyebb automata autón megtanulni vezetni és könnyebb vezetni is a forgalomban. Ezért általában véve hamarabb szereznek jogosítványt azok, akik automata autón tanulnak.

5. Milyen korlátozásra kell számítanom automata jogosítvány esetén?

A jogosítványodban szerepelni fog egy korlátozó kitétel, miszerint csak automata váltós autót vezethetsz. A részleteket lásd az Automata váltós jogosítvány bekezdésben.

6. Vezethetek manuális váltós kocsit automata jogosítvánnyal?

Sajnos a KRESZ szerint nem. Ha a rendőr megállít, ezért büntetés jár. Ahhoz, hogy vezethess manuális váltós autót, különbözeti vizsgát kell tenned, a részleteket lásd az utolsó bekezdésben.

Automata váltós jogosítvány korlátozás

Amennyiben automata gépkocsin tanultál vezetni és sikeres vizsgát tettél, megkapod a korlátozott B jogosítványt. A jogsiban az alábbi (szám szerint 78-as) korlátozó kód lesz feltüntetve: “78. Automata sebességváltóval felszerelt járművekre korlátozva”

Automata váltós jogosítvány különbözeti vizsga

Ha automata váltós autóra szóló B jogsid van, ezzel tehát nem vezethetsz hagyományos váltós autót. Ahhoz, hogy vezethess, különbözeti vizsgát kell tenned. Előírás szerint a forgalmi vizsgadíj befizetése után bárki tehet új vizsgát, ahol manuális váltós autóval kell vizsgáznia. Ezt a sikeres vizsgát követően a jogsiból kiveszik az automatára szóló korlátozást.

Amennyiben nem vagy gyakorlott a hagyományos váltó kezelésében és használatában a forgalomban, ajánlott plusz órákat venni hivatásos oktatóval hagyományos váltós kocsin.

B kategóriás jogosítvány árak

Alábbi áraink hagyományos váltós autókra vonatkoznak. A pontos óradíjakat az oktatói óradíj táblázatban tudod ellenőrizni.


ELMÉLET

+ Tantermi KRESZ oktatás (28 óra, 7 alkalom): 39.990 Ft vagy

E-learning KRESZ oktatás: 39.990 Ft

(E-learning KRESZ oktatás angol vagy német nyelven: 64.990 Ft)

+ KRESZ vizsga: 4.600 Ft


GYAKORLAT

+ Gyakorlati óradíj, pótóra díj: 8.000 Ft-tól/óra 30 óra kötelező óraszámmal: 240.000 Ft-tól

+ Forgalmi vizsga: 11.000 FtB JOGSI ÁR ÖSSZESEN*: 295.590 Ft-tól


gyakorlati oktatás óradíja oktatónként eltérő, egyéni óradíjakat lásd az oktatói óradíj táblázatban

Oktató Terület Óradíj
Jóka Imre XIX. ker. Vas Gereben u. 9.500 Ft / óra
Simon József III. ker. Óbuda 9.000 Ft / óra
Knézy Tamás III. ker. Óbuda 9.000 Ft / óra
Bögös Miklós III. ker. Óbuda 9.000 Ft / óra
Szabó Ferenc III. ker. Óbuda 9.000 Ft / óra
Deli Tamás III. ker. Óbuda 9.000 Ft / óra
Oláh Ferenc XIV. ker. Mogyoródi út 9.000 Ft / óra
Oláh Gábor XIV. ker. Mogyoródi út 9.000 Ft / óra
Jakab László XIV. ker. Írottkő Park 9.000 Ft / óra
Gyulai Péter XI. ker. Budaörs 8.000 Ft / óra
Jábor András XI. ker. Budaörs 9.500 Ft / óra
Szekrényes Balázs XI. ker. Budaörs 9.000 Ft / óra
Pingor István XI. ker. Budaörs 9.500 Ft / óra
Ennesey György XI. ker. Budaörs 10.000 Ft / óra
Tesch Zoltán XI. ker. Budaörs 9.000 Ft / óra
Antman János XI. ker. Budaörs 9.000 Ft / óra
Nógrádi József (automata is) XI. ker. Budaörs 11.000 Ft / óra
Horváth Enikő (automata is) XIV. ker. Írottkő Park 9.500 Ft / óra
Klapka György Szigetszentmiklós 9.500 Ft / óra

Gyakorlati oktatás - Zebra Autósiskola Budapest - tanpályák 4 helyen

A vezetési órák gyakoriságát te választhatod meg. Az oktatás a hét minden napján reggel 7:00-tól este 19:00-ig. Gyakorlati tanórák 50 percesek, 1 alkalommal 2*50 percet tartunk.

  • III. kerület Mozaik utca – Autósiskola Óbuda

  • XIV. kerület, Mogyoródi út 32. – Autósiskola Zugló

  • XIX. kerület, Vas Gereben utca 2-4. – Autósiskola Kispest

  • XI. kerület Budaörsi út – Autósiskola Budaörs

Jogsi jelentkezés

Tanfolyamainkra háromféle módon jelentkezhetsz:

1. Kattints a linkre és írj nekünk:

2. Kattints a linkre és hívj minket telefonon:

3. Jelentkezz személyesen irodánkban, kedden és csütörtökön 13.00-18.00 között, az alábbi címen: