A z első jogosítvány valóban ingyen jogosítvány?

Az első jogosítvány (B típusú jogsi) megszerzésére a Magyar Állam kedvezményt ad, de ez korántsem jelenti azt, hogy az első jogosítvány ingyen jogosítvány lenne. A jogosítvány támogatás – vagy nevezzük inkább kedvezményes KRESZ visszaigénylési lehetőségnek – felső határa 25.000 Ft, ez még messze van az ingyenestől. Nézzük miért:

– Az első jogosítvány megszerzése első lépésben az elméleti (KRESZ) tanfolyam elvégzésével, majd sikeres vizsgával zárul. Mindennek költsége a cikk írásakor nagyságrendileg és átlagosan 45.000 Ft körül mozog akár tantermi, akár online kresz tanfolyamot végez a hallgató. – A tanfolyami költségek 40.000 Ft körül alakulnak, míg a kresz vizsga díja 4.600 Ft, már ha elsőre sikerül megugrani. Minden további próbálkozás sajnos ugyanennyibe kerül.

Fentiekből az látszik, hogy semmiképpen sem ingyen jogosítványt kapunk az államtól, azonban legalább a Kresz oktatás és vizsga költségét – első jogosítvány esetén nagyságrendileg valamivel több, mint 50%-ban az állam megtéríti, ami lássuk be, nem kis összeg. Érdemes tehát az állami támogatást felvenni. De hogyan kell ezt intézni?

A kresz tanfolyam és / vagy kresz vizsga díjának megfizetését kell igazolni, ha az eléri a 25-ezer Ft-ot. A jogosultság határozattal történő megállapítása után 13 napon (nap, nem munkanap) belül utalják a támogatást az általad megadott bankszámlaszámra. De mit kel ehhez tenned? Először is meg kell felelned a feltételeknek és kérelmet kell benyújtanod a támogatásra vonatkozóan, nézzük ezeket:

Az első jogosítvány támogatás feltételei

Sikeres, B-kategóriás közlekedési alapismeretek vizsga letétele. Nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy hányadik vizsga legyen sikeres.

• Vagy magyar állampolgár, vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 39. § (1) bekezdés a) és c)-h) pontjában meghatározott olyan személy, aki a sikeres B-kategóriás közlekedési alapismeretek vizsga napján nem töltötte be a 20. életévét,

illetve olyan magyar állampolgár vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 39. § (1) bekezdés a) és c)-h) pontjában meghatározott személy, aki a sikeres B-kategóriás közlekedési alapismeretek vizsga napján a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény szerinti csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban vagy a családok támogatásáról szóló törvény szerinti gyermekgondozást segítő ellátásban részesült, feltéve, ha az előző feltétel alapján még nem vette igénybe a támogatást.

A 20. életévüket a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt betöltőkre vonatkozó eltérő jogosultsági feltétel:

A közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásra való jogosultsága annak a személynek is elismerhető, aki a 20. életévét a veszélyhelyzet időtartama alatt töltötte be, ha a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga napja a 2020. december 31-éig terjedő időszakra esik.

 • vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül be kell nyújtani  a kérelmet a jogosítvány támogatásra

Az első jogosítvány támogatás igénylésének folyamata:

A támogatás megállapítására irányuló eljárás írásbeli kérelemre indul, azt a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon. (Postacím: Budapest, 1820).

A papíralapú formanyomtatvány a KRESZ díj visszaigényléshez itt érhető el.

Jogosítvány támogatás igénylése online

A KRESZ tanfolyam díjának visszaigénylése online is megoldható. A támogatás megállapítására irányuló eljárási kérelmet a vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül elektronikus űrlapon vagy formanyomtatványon lehetséges benyújtani. A határidő itt is jogvesztő.

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni online formában, elektronikus űrlapon.

Az elektronikus alapú formanyomtatvány, vagyis a KRESZ visszaigénylés online adatlap itt érhető el. (Ügyfélkapu, E-személyes okmány, vagy Telefonos azonosító szükséges hozzá)

Forrás és további info az Államkincstártól:

Jogosítvány olcsón, lehetséges?

A jogosítvány megszerzése nem olcsó mulatság, azonban ha már megszerezted, óriási érték van a kezedben. Néhány tipp arra, hogyan lehet olcsó(bb) a jogosítvány:

 1. Válassz olyan autósiskolát, ahol a gyakorlati óradíj (vezetés) olcsóbb. Körültekintően nézz utána és kérdezz utána a díjaknak, mert van ahol több elemből tevődik össze és csak elsőre tűnik úgy, hogy olcsóbb!
 2. Várd meg az akciókat és iratkozz be akció idején az autósiskolákba!
 3. Ha nem gyorstalpalón végzed a vezetést, hanem több időt hagysz magadnak, olcsóbb árat kaphatsz.
 4. Készülj fel alaposan a kresz és a gyakorlati vizsgára is. Sokat spórolhatsz, ha a vizsga egyből sikerül!
 5. Vedd igénybe az állami támogatást az első jogosítvány megszerzésére. Ne mulaszd el a visszaigénylési határidőt (vizsga letétele után 1 éven belül) a kresz tanfolyam és vizsga díjának visszaigénylésére

Első jogosítvány olcsón a Zebránál – Jogosítvány árak

Az alábbi árak tájékoztató jellegűek. Részletes információ a jogosítvány árak oldalon találsz


ELMÉLET

+ Tantermi KRESZ oktatás (28 óra, 7 alkalom): 39.990 Ft vagy

E-learning KRESZ oktatás: 39.990 Ft

(E-learning KRESZ oktatás angol vagy német nyelven: 64.990 Ft)

+ KRESZ vizsga: 4.600 Ft


GYAKORLAT

+ Gyakorlati óradíj, pótóra díj: 8.000 Ft-tól/óra 30 óra kötelező óraszámmal: 240.000 Ft-tól

+ Forgalmi vizsga: 11.000 FtB JOGSI ÁR ÖSSZESEN*: 295.590 Ft-tól


gyakorlati oktatás óradíja oktatónként eltérő, egyéni óradíjakat lásd az oktatói óradíj táblázatban

Nálunk megszerezheted a b kategóriás jogsit. Jelentkezz tantermi vagy e-learning KRESZ tanfolyamunkra akár online! A Zebra Autósiskola Budapest és vonzáskörzetében működik több mint 25 év tapasztalattal. Tanfolyamaink minden nap indulnak. Jelentkezni online is lehetséges!

Szerezz jogsit a Zebránál! - miért válaszd?

 • A Zebra autósiskolában többféle jogosítványt szerezhetsz (B jogsi és motoros jogsi)

 • KRESZ tanfolyamot tantermi kresz mellett online is végezheted!
 • Gyakorlati oktatás és vizsgáztatás 4 helyen Pesten és Budán

 • Kedvező árak, akár részletfizetéssel
 • Folyamatosan induló tanfolyamok
 • Korszerű járműpark, jófej oktatók

Jelentkezem!