Epilepszia és jogosítvány?

Nem is gondolnánk, hogy az epilepsziával élők jelentős része vezethet autót! A jogosítvány megszerzését és az autóvezetést a körzeti orvos engedélyezheti, de minden esetben konzultálnia kell epilepsziával foglalkozó ideggyógyász szakorvossal is. Az epilepszia és a jogosítvány tehát egyáltalán nem zárja ki egymást!

A kérdéskör szabályzása során elsődleges szempont volt, hogy a közlekedés biztonságát és a közlekedésben résztvevők testi épségét a sofőrnél esetlegesen bekövetkező epilepsziás rohamok nem veszélyeztethetik.

Másik szempont viszont az, hogy azok az epilepsziával élők, akik tartósan rohammentesek, szerezhessenek jogosítványt és vezethessenek autót. Ugyanis a felnőttkori epilepszia a felnőtt lakosság kb. 1,5%-át érinti, Magyarországon ez mintegy 120.000 fő.

Fontos kiemelni, hogy amennyiben a beteg gyógyszeres kezelés ellenére nem rohammentes, nem szerezhet jogosítványt és nem vezethet autót sem.

Kivételes esetekben viszont (mint például ha a rohamok csak éjszakai alvásban jelentkeznek, vagy a rohamokat figyelmeztető előjelek előzik meg, amelyek lehetőséget biztosítanak a félrehúzódásra) egyéni mérlegelés lehetséges.

A szabályozás külön rendelkezik az első B jogsi és a hivatásos jogosítvány vezetési csoport esetében.

 

Epilepszia és jogosítvány – B jogsit kaphatok?

Olyan epilepsziás rohamok esetén, amelyek bizonyítottan csak bizonyos kiváltó tényezők hatása alatt jelentkeznek (alkalmi epilepsziás rohamok), EEG eltéréssel nem járnak és egy éves gyógyszervédelem nélküli türelmi idő után is fennáll a rohammentesség, a vezetés egy év után (epileptológus szakember bevonásával) engedélyezhető.

Bizonyított epilepszia esetén a vezetés gyógyszeres rohammentesség bekövetkeztével engedélyezhető. Ebben, az epilepszia típusa szerint – a rohamok visszatérésének különböző kockázata miatt – eltérően dönthetnek a szakemberek. Idiopátiás generalizált epilepszia esetén, az engedély általában egy év után megadható, folyamatos gyógyszerelés mellett. Más típusú epilepsziáknál ez a türelmi idő több, 2-3 év lehet.

Megint más eset, ha epilepsziás roham(ok) más agyi megbetegedés tüneteként jelentkeznek (pl. stroke, vagy terhességi toxémia, stb) . Ilyenkor is egy év, gyógyszervédelem nélküli időszak után engedélyezik a vezetést.

A mindenkor érvényes és pontos kritériumokat ebben a jogszabályban megtalálod:

 https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99200013.nm

Epilepszia és jogosítvány – fontos tudni!

A korszerű gyógyszeres kezeléssel a felnőtt korú, epilepsziával élők több mint fele tartósan rohammentes állapotba hozható. Fontos tudni, ugyanakkor, hogy a folyamat negatív irányba is változhat, amelyek a vezetői alkalmasság felülbírálást tehetik szükségessé.

Az epilepsziás rohamok kockázatának biztonságos megítéléséhez a rohamok pontos ismerete szükséges. A beteg legtöbbször nem tud pontos leírást adni a történésekről. Szerencsés esetben a roham szemtanúja, ha van ilyen, segíthet ebben. Az esetleges korlátozások nagyban függenek ettől, így nagyon fontos, hogy a kezelőorvos tudja, mi történik a roham alatt.

Epilepszia és jogosítvány – mit tegyek, hogy biztonsággal vezethessek?

Mindenképpen fordulj olyan specialistához, aki epilepszia szakrendelésen dolgozik, így korszerű, nem a betegségre vonatkozó, hanem a vezetésre való fizikai, biológiai és pszichés adottságokat figyelembe vevő gépjármű vezetési alkalmassági véleményt fogsz kapni. Ennek birtokában pedig biztonsággal vezethetsz.

A rohammentesség biztosítása miatt az orvosi utasítások szerint, folyamatosan szedd gyógyszereidet! Ha esetleg változtatni kényszerülsz (pl. csak generikus változat érhető el az adott gyógyszerből éppen), mindenképpen konzultálj a kezelőorvosoddal!

Soha ne hagyd abba a gyógyszer szedését orvossal való konzultáció nélkül!

Epilepszia és jogosítvány – mit tegyek ha mégis jön a roham a volán mögött?

 • A fenyegető roham vagy rosszullét legelső jelei esetén azonnal húzódj félre az útról!
 • Ne ess pánikba, tudd, hogy a roham pár percen belül elmúlik!
 • Ha egyedül utazol és képes vagy rá, hívj segítséget telefonon (családtagot, vagy akár mentőt)
 • Ha útitárssal utazol, társad helyezzen stabil oldalfekvésbe (az ülés hátradöntése után) védjen a lehetséges nagyobb sérülésektől, figyelje meg lehetőség szerint a roham lefolyását minél pontosabban.
 • Mindenképp fordulj orvoshoz akkor, ha a roham nagyon elhúzódó, vagy ellátandó sérülést okoz, esetleg először következett be.

Sajnos az is előfordulhat, hogy az egyedül utazó sofőr nem érzi meg a roham közeledtét, ilyenkor szerencsétlen kimenetelű baleset is bekövetkezhet. Légy óvatos és tartsd be a szabályokat, szedd a gyógyszereket az előírások szerint! Folyamatosan ellenőriztesd állapotodat szakorvossal!

Cikkünk forrásai:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99200013.nm

https://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/11034/epilepszia-es-jogositvany

http://www.epilepszia.hu/cikkek/mindennapok/197/epilepszia-es-gepjarmuvezetes

https://kreszvaltozas.hu/tanacs/epilepszia-es-vezetes-alkalmassag-roham-a-volan-mogott/

online mese és információ epilepsziával élőknek

Nálunk megszerezheted a b kategóriás jogsit. Jelentkezz tantermi vagy e-learning KRESZ tanfolyamunkra akár online! A Zebra Autósiskola Budapest és vonzáskörzetében működik több mint 25 év tapasztalattal. Tanfolyamaink minden nap indulnak. Jelentkezni online is lehetséges!

Szerezz jogsit a Zebránál! - miért válaszd?

 • A Zebra autósiskolában többféle jogosítványt szerezhetsz (B jogsi és motoros jogsi)

 • KRESZ tanfolyamot tantermi kresz mellett online is végezheted!
 • Gyakorlati oktatás és vizsgáztatás 4 helyen Pesten és Budán

 • Kedvező árak, akár részletfizetéssel
 • Folyamatosan induló tanfolyamok
 • Korszerű járműpark, jófej oktatók

Jelentkezem!