K RESZ díj visszaigénylés és KRESZ vizsga visszaigénylés: Mit tegyél, hogy megkapd a támogatást?

Amennyiben sikeres KRESZ vizsgát teszel, állami támogatást kapsz rá. Az állam visszatéríti a KRESZ tanfolyam illetve KRESZ vizsga díját, maximum 25.000 Ft-ig. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a maximális igényelhető összeghez elég az egyik díj megfizetését igazolni, ha az eléri a 25-ezer Ft-ot (ha nem, akkor mindkettő kell és a kettő összegéből térítenek meg legfeljebb 25-ezer Ft-ot).  A jogosultság határozattal történő megállapítása után 13 napon (nap, nem munkanap) belül utalják a támogatást az általad megadott bankszámlaszámra. De mit kel ehhez tenned? Először is meg kell felelned a feltételeknek és kérelmet kell benyújtanod a támogatásra vonatkozóan, nézzük ezeket:

KRESZ díj visszaigénylés, KRESZ vizsga visszaigénylés feltételei:

• Sikeres, B-kategóriás közlekedési alapismeretek vizsga letétele. Nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy hányadik vizsga legyen sikeres.

• Vagy magyar állampolgár, vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 39. § (1) bekezdés a) és c)-h) pontjában meghatározott olyan személy, aki a sikeres B-kategóriás közlekedési alapismeretek vizsga napján nem töltötte be a 20. életévét,

illetve olyan magyar állampolgár vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 39. § (1) bekezdés a) és c)-h) pontjában meghatározott személy, aki a sikeres B-kategóriás közlekedési alapismeretek vizsga napján a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény szerinti csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban vagy a családok támogatásáról szóló törvény szerinti gyermekgondozást segítő ellátásban részesült, feltéve, ha az előző feltétel alapján még nem vette igénybe a támogatást.

A 20. életévüket a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt betöltőkre vonatkozó eltérő jogosultsági feltétel:

A közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásra való jogosultsága annak a személynek is elismerhető, aki a 20. életévét a veszélyhelyzet időtartama alatt töltötte be, ha a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga napja a 2020. december 31-éig terjedő időszakra esik.

KRESZ díj visszaigénylés / KRESZ vizsga visszaigénylés folyamata:

A támogatás megállapítására irányuló eljárás írásbeli kérelemre indul. A kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül elektronikus űrlapon vagy formanyomtatványon kell benyújtani. A határidő jogvesztő.

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon. (Postacím: Budapest, 1820).

A papíralapú formanyomtatvány a KRESZ díj visszaigényléshez itt érhető el.

KRESZ visszaigénylés online

A KRESZ visszaigénylés online is megoldható. A támogatás megállapítására irányuló eljárási kérelmet a vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül elektronikus űrlapon vagy formanyomtatványon is lehetséges benyújtani. A határidő itt is jogvesztő.

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni online formában, elektronikus űrlapon.

Az elektronikus alapú formanyomtatvány, vagyis a KRESZ visszaigénylés online adatlap itt érhető el. (Ügyfélkapu, E-személyes okmány, vagy Telefonos azonosító szükséges hozzá)

Forrás és további info az Államkincstártól:

2022-es Kresz tesztek gyűjteményét itt találod

Nálunk megszerezheted a b kategóriás jogsit. Jelentkezz tantermi vagy e-learning KRESZ tanfolyamunkra akár online! A Zebra Autósiskola Budapest és vonzáskörzetében működik több mint 25 év tapasztalattal. Tanfolyamaink minden nap indulnak. Jelentkezni online is lehetséges!

Szerezz jogsit a Zebránál! - miért válaszd?

  • A Zebra autósiskolában többféle jogosítványt szerezhetsz (B jogsi és motoros jogsi)

  • KRESZ tanfolyamot tantermi kresz mellett online is végezheted!
  • Gyakorlati oktatás és vizsgáztatás 4 helyen Pesten és Budán

  • Kedvező árak, akár részletfizetéssel
  • Folyamatosan induló tanfolyamok
  • Korszerű járműpark, jófej oktatók

Jelentkezem!