A jogosítvány megszerzése 5 lépésben – ezeket fontos tudnod, mielőtt jelentkezel!

Az alábbi cikkben az 5 legfontosabb tudnivalót foglaltuk össze a B kategóriás jogosítvány megszerzésével kapcsolatban. Ezeket fontos tudni annak, aki autós jogosítványt szeretne!

 1. Jogosítvány megszerzésének feltételei
 2. Jogosítvány megszerzésének menete
 3. Jogosítvány megszerzése kb. mennyi idő?
 4. Mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése?
 5. Teendők a jogosítvány megszerzése után

1. A jogosítvány megszerzésének feltételei

A B kategóriás jogosítvány megszerzésének alapvetően 3 feltétele van:

 1. A tanfolyamra jelentkezés időpontjában 16.5 év betöltött életkor szükséges (Fontos: A KRESZ vizsgán 16 év és 9 hónap betöltött kor szükséges, míg a forgalmi vizsgán 17 év betöltött életkor az előírás. 18 éves kor alatt a beiratkozáshoz szülői hozzájárulás szükséges.)
 2. Igazolnod kell a 8 általános elvégzését (ehhez eredeti iskolai bizonyítvány szükséges)
 3. Rendelkezned kell orvosi alkalmassági igazolással

2. Jogosítvány megszerzésének menete

A jogsi megszerzéséhez 3 dolgot kell elsajátítanod és ezekből sikeresen levizsgáznod:

 1. Elméleti tudás: KRESZ oktatás – A forgalomban való közlekedéssel kapcsolatos alapfogalmak, forgalomban való közlekedés szabályai, műszaki ismeretek. A KRESZ oktatás 28 órás elméleti képzés, lehetséges klasszikus tantermi KRESZ tanfolyamot vagy online kresz tanfolyamot „e-learning” választani. A különbség annyi, hogy az online KRESZ tanfolyam otthonról, egy internetkapcsolattal rendelkező számítógépen is elvégezhető. A KRESZ-vizsga viszont a helyszínen történik, érintőképernyős monitorokon kell megadni KRESZ teszt kérdésekre a helyes választ.
 2. Gyakorlati tudás: vezetés oktatás – Amint letetted a KRESZ vizsgát megkezdheted a gyakorlati oktatást, melynek során minimum 29 órát és minimum 580 km-t kell teljesítened. Végül pedig sikeres forgalmi vizsgát kell tenned (+1 óra). A gyakorlati képzés alatt 9 óra alapoktatás, 14 óra városi vezetés, 4 óra lakott területen kívül és 2 óra éjszakai vezetés szükséges. Szükség esetén lehet és ajánlott is pótórákat venni.
 3. Elsősegélynyújtási ismeretek: Az elsősegély nyújtás alapjait meg kell ismerned és sikeres vizsgát kell tenned. Ehhez ajánlott elvégezni az elsősegély tanfolyamot (kivéve, ha szakmabeli vagy, a jogszabályban meghatározottak szerin.)

3. A jogosítvány megszerzése mennyi idő?

Ahogy fent már írtuk, az elméleti oktatás 28 óra,  a gyakorlat 29 óra, ehhez hozzáadva az egészségügyi tanfolyam idejét (4 óra) és mindhárom vizsgára 1-1 órát kell rászánni, ez összesen kb. 65 óra. Ez azt jelenti, hogy kb. 3 hónap alatt tudod megszerezni a B kategóriás jogosítványt, ha minden simán megy.  3 fontos szabály van, amiről érdemes tudni, mert a képzés részfolyamati határidőhöz vannak kötve:

 1. A KRESZ tanfolyam esetében a képzés megkezdésétől számított 9 hónapon belül egy vizsgát teljesíteni kell, ha ez esetleg sikertelen, akkor 12 hónapon belül sikeres vizsgát kell tenned.
 2. Ha megvan a KRESZ vizsgád, ezután 2 éved van arra, hogy sikeres forgalmi vizsgát tegyél.
 3. Ha a fentiek közül bármelyik határidővel elcsúszol sajnos az egész tanfolyamot a KRESZ tanfolyamig visszamenőleg elölről kell kezdened.

4. Mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése?

A szokásos 3 fontos pont itt is megvan:

1. Ha még nincs más típusú jogsid, tehát a B kategóriás jogosítvány lesz az első jogosítványod, akkor az első jogosítvány megszerzésére a Magyar Állam kedvezményt ad- A jogosítvány támogatás felső határa 25.000 Ft. A kresz tanfolyam és / vagy kresz vizsga díjának megfizetését kell igazolni, ha az eléri a 25-ezer Ft-ot. A jogosultság határozattal történő megállapítása után 13 napon (nap, nem munkanap) belül utalják a támogatást az általad megadott bankszámlaszámra.

2. Mit tehetsz azért, hogy a jogosítvány megszerzése minél olcsóbb legyen?

 • Az autósiskolák honlapjain kiírt árak minimum árak. Olvasd el mindig a kisbetűt és csillagozott részeket, mert sokszor a részletekben rejlik a lényeg. Ami első látásra olcsóbb, nem biztos, hogy a végén is az lesz.
 • Válassz olyan autósiskolát, ahol a gyakorlati óradíj olcsóbb. Körültekintően nézz utána és kérdezz utána a díjaknak, mert van ahol több elemből tevődik össze.
 • Várd meg az akciókat és iratkozz be akció idején az autósiskolákba!
 • Ha nem gyorstalpalón végzed a vezetést, hanem több időt hagysz magadnak, olcsóbb árat kaphatsz.
 • Készülj fel alaposan a kresz és a gyakorlati vizsgára. Tartsd be a határidőket! Sokat spórolhatsz, ha a vizsga egyből sikerül.
 • Vedd igénybe az állami támogatást az első jogosítvány megszerzésére.

3. Mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése a Zebránál?


ELMÉLET

+ Tantermi KRESZ oktatás (28 óra, 7 alkalom): 39.990 Ft vagy

E-learning KRESZ oktatás: 39.990 Ft

(E-learning KRESZ oktatás angol vagy német nyelven: 64.990 Ft)

+ KRESZ vizsga: 4.600 Ft


GYAKORLAT

+ Gyakorlati óradíj, pótóra díj: 8.000 Ft-tól/óra 30 óra kötelező óraszámmal: 240.000 Ft-tól

+ Forgalmi vizsga: 11.000 FtB JOGSI ÁR ÖSSZESEN*: 295.590 Ft-tól


gyakorlati oktatás óradíja oktatónként eltérő, egyéni óradíjakat lásd az oktatói óradíj táblázatban

A fenti árak tájékoztató jellegűek. Részletes információ a jogosítvány árak oldalon találsz

5. A jogosítvány megszerzése – tennivalók a sikeres vizsgák után

 1. Jogosítvány kiváltása: Ha mindenből sikeresen és időben levizsgáztál, akkor az utolsó sikeres vizsgád (forgalmi, esetleg elsősegély) utáni 2. munkanaptól igényelheted meg a vezetői engedélyedet. Ezt követően pedig 8 napon belül ki is állítják. Mindezt személyesen kormányablakban (vagy okmányirodában) teheted meg, vagy pedig online is megigényelheted. Mi kell hozzá? Személyes iratok (személyi igazolvány, lakcímkártya, illetve ha van, korábbi jogosítvány), a Magyar Vöröskereszt által kiállított, sikeres elsősegélyvizsgáról szóló igazolás, orvosi alkalmassági vélemény. Az első jogosítvány kiállítása ingyenes.
 2. Tudd, hogy mit vezethetsz a B jogsival: Sokminent. A  teljesség igénye nélkül a lényegesebbek: Legfeljebb 3500 kilogrammos gépkocsit vezethetsz, melynek legfeljebb 8 utasa van a sofőrön kívül és vontathatsz is maximum 750 kilogrammos össztömegű pótkocsit, mely akár nehéz pótkocsira is cserélhető, abban az esetben, ha a két jármű össztömege nem haladja meg a 3500 kilogrammot, és a pótkocsi sem nehezebb, mint az azt vonó jármű. Meghatározott méretű traktort, vagy segédmotort is vezethetsz például „B” kategóriás vezetői engedéllyel. A pontos leírásért kattints a linkre: B kategórás jogosítvánnyal vezethető járművek)
 3. Tudd, hogy hol és mit vezethetsz kezdő jogosítvánnyal: A jogsi megszerzésétől számított két évig a kezdő sofőrök nem vontathatnak pótkocsit. Valamint 18 éves kor alatt nem vezethet külföldön.