B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek 2022

Sokan nem tudják, de 2020-ban változás következett be a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek körében. A 2020. évi 139. Magyar Közlönyben megjelent új rendelet alapján ugyanis bővült a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek köre. 2021 május 23-tól már nehezebb, 4,25 tonnás járművek is vezethetők lesznek B-kategóriás jogosítvánnyal: Az alternatív hajtású autók valamint a mentőautók esetén 4,25 tonnásak is vezethetők lesznek B-kategóriás jogosítvánnyal. 2022 MÁJUSI FRISSÍTÉS A CIKK ALJÁN!!!

Jogosítvány árak

A legalább 2 éves jogosítvánnyal rendelkezők vezethettek eddig is 3,5 tonnás járműveken túl az ilyen járműből és legfeljebb 750 kilogrammos pótkocsiból álló járműszerelvényt (össz: 4,25 tonnát), de jövő májustól az alternatív hajtású modelleknél maga a jármű is lehet legfeljebb 4,25 tonnás, amennyiben a 3,5 tonna feletti többletsúly az alternatív hajtásból ered.

A rendelkezés célja egyértelmű, vagyis az, hogy a kedvezőbb káros anyag kibocsátású alternatív hajtású modelleket választó fuvarozók ne szenvedjenek kárt az alternatív hajtás többlet súlya miatt.

Fontos kiemelni, hogy a fenti változások, ha tetszik könnyítések csak Magyarország területén lesznek érvényesek.

A fentiekből egyértelmű, hogy a változás az átlagembereket nem igazán fogja érinteni, mégis felsoroljuk a pontosság kedvéért a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek 2021 -es körét:

A jogszabályok alapján B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek 2022–ben:

 • a) A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van;
 • b) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg;
 • c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg.
 • segédmotoros kerékpár (50cm3-ig, ideértve a mopedautót is)
 • lassú jármű és pótkocsija
 • kerti traktor
 • állati erővel vont jármű (lovasszekér, és egyéb állati erejű járművek)
 • mezőgazdasági vontató és könnyű pótkocsija
 • belföldön a 3500 kg-ot meghaladó, de 4250 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli olyan jármű is vezethető, amely az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző mentőjárműve. (2021 május 23-tól)
 • legalább két éve érvényes „B” kategóriájú vezetői engedéllyel – amely nem kezdő vezetői engedély – belföldön a 3500 kg-ot meghaladó, de 4250 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli, alternatív üzemanyaggal működő jármű is vezethető, feltéve, hogy – a) 3500 kg feletti tömeg a meghajtó rendszernek az ugyanolyan méretű, külső gyújtású vagy kompressziós gyújtású hagyományos belső égésű motorral ellátott jármű meghajtórendszeréhez viszonyított többlettömegének eredménye, valamint – b) teherbíró kapacitás ugyanezen nem alternatív üzemanyagú járműhöz viszonyítva nem nagyobb. (2021 május 23-tól)

FRISSÍTÉS 2022.05.11: EUs irányelv alapján május 21-től Magyarországon is kötelező lesz a díj ellenében végzett árufuvarozáshoz a szakhatósági engedély. A kötelezettség azonban NEM vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen. Azokra a 2,5 tonna össztömeget meghaladó kisteherautósokra vonatkozik tehát, akik díj ellenében árut fuvaroznak. Az eddigi 3,5 tonnás határt vitték lejjebb, 2,5 tonnára. A b jogosítvány mellé kiváltandó szakhatósági engedély feltételeiről bővebben itt olvashatsz.

Jogosítvány árak 2021-ben nem változnak a Zebránál. Jogosítvány árakért katt ide : 

Jogosítvány árak

Források:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100326.kor

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/b09159d13b6b45841f1876d5a9346153cf8d1271/megtekintes

Jogosítvány árak 2021-ben nem változnak a Zebránál. Jogosítvány árakért katt ide

Nálunk megszerezheted a b kategóriás jogsit. Jelentkezz tantermi vagy e-learning KRESZ tanfolyamunkra akár online! A Zebra Autósiskola Budapest és vonzáskörzetében működik több mint 25 év tapasztalattal. Tanfolyamaink minden nap indulnak. Jelentkezni online is lehetséges!

Szerezz jogsit a Zebránál! - miért válaszd?

 • A Zebra autósiskolában többféle jogosítványt szerezhetsz (B jogsi és motoros jogsi)

 • KRESZ tanfolyamot tantermi kresz mellett online is végezheted!
 • Gyakorlati oktatás és vizsgáztatás 4 helyen Pesten és Budán

 • Kedvező árak, akár részletfizetéssel
 • Folyamatosan induló tanfolyamok
 • Korszerű járműpark, jófej oktatók

Jelentkezem!