H a már megvan a jogsid készülj erre is!

A jogsi megszerzése önmagában is egy embert próbáló feladat lehet, de még ha sikerül is megszereznünk a vezetői engedélyt a fekete leves még vissza van, vagyis amikor saját felelősségünkre kell volán mögé ülnünk és közlekednünk a mindennapi forgalomban. Azoknak akik esetleg most tették le sikeresen a forgalmi vizsgát, vagy éppen újra kezdenék a vezetést, most összegyűjtöttük, hogy mire érdemes készülni, ha már megvan a jogosítványunk.

Irányítsuk mi a járművet!

Sajnos sokan úgy ülnek volán mögé, hogy félnek az autó irányításától és hogy az olyat tesz amit maguk nem szeretnének. Fontos azonban tudatosítani magunkban, a gondolatot, hogy az általunk vezetett gépjármű nem fog a mozdulatainkkal ellentétes manővereket végrehajtani. Ha ezt nem tisztázzuk magunkban, sokkal rosszabbak lesznek az esélyeink a problémás forgalmi szituációkban is.

Ismerjük meg az autónkat!

A friss jogosítvány mellé szerencsés esetben egy autó is dukál, amit viszont mindenképp érdemes alaposan feltérképezni és kiismerni.

Ugyan A-ból B pontba jutáshoz elegendő lehet:

  • a megfelelő kormánykezelés,
  • a sebváltó
  • a pedálok ismerete,
  • valamint a különféle világító és fényjelző berendezések ismerete és használata.

Azonban magabiztosabbak szeretnénk lenni, nem árt kicsit részletesebb ismereteket szereznünk azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán miből áll az autónk. Az akkumulátorral például mindenképpen ismerkedjünk meg, ahogyan az sem árt, ha nem keverjük össze az ablakmosó valamint a fagyálló folyadék  tartályát.

Tanuljunk meg alkalmazkodni!

Sajnos sokan elkövetik azt a baklövést, hogy a relatív gyorshajtás hibájába esnek. Relatív gyorshajtás, a sofőr ugyan a megengedett sebességhatáron belül közlekedik, de a jármű és a rakomány sajátosságait, az útviszonyokat, a forgalmi, a látási és az időjárási viszonyokat figyelmen kívül hagyja, így megkockáztatva egy személyi sérüléssel, vagy anyagi kárral járó baleset kialakulását. Nem elég tehát csak a KRESZ ismerete, és a táblákon szereplő sebességkorlátozások betartása. Fontos tudni, hogy milyen autóban ülünk, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül az időjárást sem.

Figyeljünk a környezetünkre!

Kezdő sofőrként rengeteg fele kell figyelnünk, így viszont könnyen elfelejthetjük a legalapvetőbb dolgokat is. Számos stresszes helyzetet és balesetveszélyes szituációt kerülhetünk azonban el, ha odafigyelünk a rajtunk kívül forgalomban résztvevőkre. Például ha azt látjuk, hogy az előttünk vagy mellettünk autózó kezében egy telefonnal vagy épp egy szál cigarettával vezet, jobb lemaradnunk és extra követési távolságot hagyni, megelőzni vagy más módon elkerülni. Ha valaki kiszámíthatatlan manővereket végez, szintén nem érdemes a közvetlen közelében maradnunk, inkább maradjunk le, ezzel csökkenthetjük az esetleges kockázatokat.

Fontos kiemelni annak jelentőségét, amikor, új számunkra szokatlan környéken vezetünk. A statisztikák szerint ugyanis többször fordul elő baleset ilyen helyzetekben. Nem is gondolunk rá, mert egy költözés például rengeteg gonddal és tennivalóval jár együtt (a költözés és pakolás megszervezése, lakcímváltozás és közműváltozások bejelentése, stb)  mellett fontos lenne az új környéket autóval is kicsit bejárni, felderíteni akkor, amikor még nem rohanunk sehová.

Vegyük figyelembe az időjárást!

Első szabály, hogy nyáron csak nyári gumival vezess, mert az a biztonságos. A nagy hőség amúgy is bizonyítottan tompítja a reflexeiket, gyengíti a koncentrációt, így fontos, hogy folyamatosan figyeljük a forgalomban körülöttünk résztvevőket, nem csak az autóstársainkat, de a gyalogosokat is. Legalább ennyire lényeges, hogy a hidratálásra is fordítsunk gondot. Mindig legyen nálunk egy üveg víz. Ha elfelejtkeztél róla, akkor érdemes megállni és felfrissülni legalább egy párafüggöny vagy köztéri ivókútnál.

Télen mindig csak téli gumival indulj útnak és indulás előtt takaríts le az autót! A tél hideg csúszós idő nagyobb koncentrációt igényel. Körültekintőbben kell megválasztani a sebességet és a követési távolságot is a csúszós útviszonyoknak és a kisebb látótávolságnak megfelelően. Sokszor nem láthatóak sem az útburkolati jelek, sem, hogy mi található az útra rakódott hó-, jég- latyak alatt. Fékezéssel és a követési távolság betartásával is sokkal óvatosabban kell bánni, mint nyáron!

Készüljünk fel a váratlanra is!

Természetesen minden eshetőségre lehetetlenség felkészülni lehetetlen, de előre gondoskodhatunk például az olyan helyzetek megfelelő kezeléséről, mint például egy defekt, vagy egy közlekedési baleset.

Ezért nem árt időről időre felfrissíteni kerékcserével kapcsolatos, vagy épp egészségügyi ismereteinket, de ugyanígy nem árthat az se, ha kéznél van egy vidéki, vagy budapesti autómentő elérhetősége is, ha segítségre volna szükségünk.

A jogosítvány is lejár egyszer…

Ne felejtsük el, hogy jogosítványunkat 10 évente meg kell újítani.  Egyáltalán nem mindegy az sem hogy a jogosítvány lejárt, vagy elveszítettük  a jogsinkat és újat kell igényelnünk, vagy valamilyen adatváltozás (ilyen lehet például a névváltozás házasságkötés miatt) miatt cserére szorul a jogsink. Jó tudni, hogy ezekben az esetekben mielőbb intézkednünk kell, mert érvénytelen okmánnyal történő vezetésért sajnos büntetés jár.

Összegezve

A kezdő sofőröknek tehát számos nehézséggel kell szembenézniük, amikor friss vezetői engedélyük birtokában a mindennapi forgalomban igyekeznek helytállni. A fenti néhány jó tanács betartásával azonban némileg megkönnyíthető a balesetmentes vezetés és a forgalom ritmusához való alkalmazkodás. Azonban ha nem érzed magabiztosnak vezetési tudásod, vagy esetleg sokáig nem ültél volán mögé a jogsi megszerzése után, gyere hozzánk a Zebrához,  jogsi utáni vezetésre, újrakezdő vezetésre!

Nálunk megszerezheted a b kategóriás jogsit. Jelentkezz tantermi vagy e-learning KRESZ tanfolyamunkra akár online! A Zebra Autósiskola Budapest és vonzáskörzetében működik több mint 25 év tapasztalattal. Tanfolyamaink minden nap indulnak. Jelentkezni online is lehetséges!

Szerezz jogsit a Zebránál! - miért válaszd?

  • A Zebra autósiskolában többféle jogosítványt szerezhetsz (B jogsi és motoros jogsi)

  • KRESZ tanfolyamot tantermi kresz mellett online is végezheted!
  • Gyakorlati oktatás és vizsgáztatás 4 helyen Pesten és Budán

  • Kedvező árak, akár részletfizetéssel
  • Folyamatosan induló tanfolyamok
  • Korszerű járműpark, jófej oktatók

Jelentkezem!